Storytelling - Arta de a povesti – Global-Learning.ro
string(4) "post"

Storytelling – Arta de a povesti

Dacă cineva vine la tine și începe să îți spună o poveste, reacția ta automată este : “Hey, vreau să aflu mai mult!”, deoarece poveștile activează terminațiile neuronale care cresc curiozitatea, iar dacă persoana se oprește din povestit, totul se întoarce la normal și nu mai ești atent.

De aceea nu multă lume apreciază științele exacte, profesorii urmând uneori idei prestabilite și nu încearcă să prezinte lecția prin intermediul unei povești. Nu degeaba elevii preferă literatura și istoria.

În fiecare poveste există un personaj pozitiv, un personaj negativ, un câștigător, un pierzător și un conflict puternic ce ține totul la un loc.

Ce este important este ca toată narațiunea conține informații despre autor. Acesta introduce picături din viața personală pentru a da credibilitate poveștii.

Să spunem că trei oameni merg la supermarket împreună. Merg pe același drum și cumpără aceleași produse, dar atunci când sunt puși să povestească ce au făcut, vor exista trei versiuni diferite ale aceleași povești. Tocmai aici este frumusețea, arta: fiecare poveste este unică. În creațiile noastre nu este important să fim la fel ca toată lumea, ci să aducem propriul nostru stil.

Dacă vrem, de exemplu, să vorbim despre o cursă de mașini, simpla fiind, nu are nimic special, dar atunci când începem să adăugăm detalii și să ne implicăm în dezvoltarea ei, totul prinde dintr-o dată viață.

O poveste bună este o poveste spusă din inimă.

Pentru tine, viitor autor, un mic sfat care trebuie reținut:

Nu toate poveștile ies perfect din prima, dar nu trebuie să te lași descurajat, ci să iei acest moment ca pe o provocare de a te perfecționa.

De asemenea este important să știi din start că nimeni nu o să fie interesat de cum te duci tu la supermarket, trebuie să îți folosești imaginația și să le dai oamenilor un motiv să te asculte.

Povestea ta ar trebui să arate cam așa:

storytelling

Nu așa:

storytelling

Ce ți-ar plăcea mai mult să citești? O poveste despre un om obișnuit, care nu face nimic ieșit din comun, sau una despre un om care are multe aventuri și întâlnește multe persoane?

De ce ne uităm la TV, Nickelodeon, Disney Channel? Pentru că este amuzant, trist, magic, impresionant, pentru că ne conectăm cu personajele din toate aceste povești.

Ana Stoica,
Coordonator Club de Lectură, Global Learning